33 цікавыя факты пра соў-рыпаў

33 цікавыя факты пра соў-рыпаў
Stephen Davis

Совы на працягу ўсёй гісторыі лічыліся сімвалам мудрасці, інтуіцыі і звышнатуральнага - хутчэй за ўсё, дзякуючы іх грацыёзнаму бясшумнаму палёту, таямнічай начной актыўнасці і, здавалася б, усёведным вачам.

Аднак ёсць цэлы свет соў, якія адрозніваюцца ад тых, што мы бачым у фільмах.

Возьмем, напрыклад, Саву-рыю . Вось сава, якая не зусім спалучаецца са стэрэатыпнымі Снежнай савой з Гары Потэра або Вялікай рагатай савой, і менавіта таму яны заслугоўваюць пэўнай увагі! Ніжэй прыведзены некалькі цікавых фактаў пра сычоў, якія мы палічылі вельмі цікавымі.

Цікавыя факты пра соў-соў

Знешні выгляд соў-соў

1. Совы - гэта некаторыя з самыя маленькія совы навокал. У той час як еўрапейскі пугач з'яўляецца самым буйным відам соў з сярэдняй вагой 3-8 фунтаў і размахам крылаў больш за 5 футаў, бурая сава важыць у сярэднім толькі 4-7 унцый з размахам крылаў каля 2 футаў.

Глядзі_таксама: Кармушка якога колеру найбольш прыцягвае птушак?

2. У адрозненне ад вялікай рагатай савы, у гэтых соў адсутнічаюць пучкі вушэй, што надае іх галовам некалькі камічны, круглы выгляд.

3. У іх кароткія квадратныя хвасты і доўгія тонкія ногі , якія зручныя для бегу па зямлі.

4. Іх галовы, спіны і грудзі карычневыя з белымі плямамі і белымі брушкамі . У самак можа быць больш выяўленая плямістасць, чым у самцоў.

5. Яны таксамамаюць доўгае белае брыво , якое праходзіць па твары.

Глядзі_таксама: 16 відаў зялёных птушак (з фота)

6. У большасці відаў соў самка прыкметна большая за самца. Тым не менш, у бурых соў самцы і самкі аднолькавага памеру , прычым самцы часам крыху большыя.

Арэал пражывання бурых соў

7. Пугач атрымаў сваю назву ад таго, дзе жыве – у падземных норах.

8. Гэтыя норы часам выкопваюць совы, але часцей за ўсё совы захопліваюць норы, пабудаваныя іншымі істотамі такімі як лугавыя сабакі, барсукі, суслікі і нават чарапахі.

9. Совы сустракаюцца ў сухіх прэрыях, лугах, пашах, і пустыні па ўсёй Паўночнай і Цэнтральнай Амерыцы.

10. Падземныя норы дапамогуць рэгуляваць тэмпературу і ўратуюць соў ад абязводжвання падчас гарачага надвор'я.

11 .. Совы часта засцілаюць свае норы гноем, каб прывабіць насякомых , такіх як гнаявыя жукі, адзін з любімых прадуктаў харчавання соў. Мяркуецца, што пах гною таксама маскіруе пах соў, дапамагаючы ім абараняцца ад драпежнікаў.

12. Падчас гнездавання совы часам падбіраюць чалавечы памёт , напрыклад недакуркі. , коркі ад бутэлек, пластык і іншае смецце, якім можна высцілаць свае норы. Лічыцца, што яны, магчыма, робяць гэта, каб папярэдзіць іншых, што іх нара занятая.

13. Таму што яны марнуюцьтак шмат часу пад зямлёй і з-за адсутнасці патоку свежага паветра праз іх норы, яны развілі больш высокую ўстойлівасць да вуглякіслага газу . Гэта прыстасаванне дазваляе ім выжываць ва ўмовах з задушлівым паветрам і невялікай колькасцю свежага кіслароду.

Дыета сыча

14. У той час як іншыя совы палююць уначы Совы-рыпы ў асноўным палююць днём – ловяць здабычу, якая ўключае насякомых, дробных млекакормячых, а часам і рэптылій і земнаводных.

15. Совы-рыпы ядуць конікаў, цвыркуноў, жукі, мышы, землярыйкі, жабы, яшчаркі , а ў часы адчаю нават маладыя совы.

16. Каб злавіць здабычу , совы выкарыстоўваюць свае доўгія ногі для хады або бегаць па зямлі. Аднак часам яны лунаюць над зямлёй у пошуках здабычы і ловяць насякомых у паветры.

17. Самкі ловяць большасць насякомых на працягу дня, а самцы ловяць у асноўным дробных млекакормячыя і іншыя пазваночныя ўначы.

18. Совы будуць захоўваць ежу ў сваіх норах , каб мець дастатковы запас у выпадку недахопу або няўдалага палявання, асабліва ў перыяд гнездавання

Паводзіны роючых соў

19. Вядома, што каўбоі называлі гэтых соў «прыветнымі птушкамі» або «прывітальнымі совамі» з-за таго, як яны высоўваюць галовы з уваходаў у нары і ківаюць уверх і ўніз. Аднак, хаця людзі схільныя лічыць такія паводзіны мілымі і смешнымі,гэта насамрэч знак трывогі ў сувязі з драпежнікам ці іншай пагрозай.

20. Совы-рыпы вельмі ажыўленыя падчас дажджу. Паведамляецца, што гэтыя совы так хвалююцца, калі ідзе дождж , што яны бегаюць і махаюць крыламі, пацягваюцца і трасуць пер'ем.

21. Калі сава знаходзячыся ў бядзе, ён робіць званок, імітуючы грымучую змяю , каб адпудзіць драпежнікаў. Гэта асабліва добра працуе, калі яны схаваны ў сваіх норах, бо драпежнік не ведае, ці чакае ўнутры грымучая змяя.

22. Замест таго, каб паляцець, як іншыя птушкі, калі іх турбуюць, яны часта уцякаць або распластацца на зямлі.

23. Совы звычайна жывуць каля 7-8 гадоў у дзікай прыродзе і каля 12 гадоў у няволі.

Спарванне савы-рыпы & гнездаванне

24. Совы выконваюць рытуал заляцання, які ўключае ўзлёт у паветры , кружэнне або лунанне, а затым хуткае апусканне. Гэта можна зрабіць нават некалькі разоў.

25. Пары, якія спарваюцца, клапоцяцца адна аб адной . Самцы могуць дастаўляць ежу самкам, і абодва члены даглядаюць і прыхарошваюць адзін аднаго, а таксама труцца дзюбамі.

26. Маці адкладваюць каля 2-12 яек у кладку.

27. Бацькі па чарзе выседжваюць яйкі, якія вылупляюцца каля 4 тыдняў. Затым яны па чарзе даглядаюць забуслянят , пакуль яны не апярэняць (калі ў іх з'яўляюцца пёры для палёту).

28. Калі бусляняты нараджаюцца, пакрыты мяккімі, светла-карычневымі пуховымі пёрамі і зусім бездапаможныя.

29. Калі совы гняздуюцца, яны часта ўтвараюць друзлыя калоніі з мноствам навакольных нор . Лічыцца, што дадатковыя норы даюць маладым совам некалькі варыянтаў выратавання, калі паблізу ёсць небяспека.

Захаванне совы-рыпы

30. Захаванне Статус рылых соў неадназначны . У Канадзе і Мексіцы яны знаходзяцца пад пагрозай знікнення і занесены ў спіс знікаючых у некаторых штатах ЗША. Тым не менш, у іншых раёнах яны пазначаны як менш заклапочаныя.

31. Незалежна ад іх статусу, паведамляецца, што іх папуляцыя з гадамі скарацілася.

32. Пагрозы для гэтых соў ўключаюць ужыванне пестыцыдаў, асваенне зямель, сутыкненні аўтамабіляў і метады вядзення сельскай гаспадаркі.

33. Да натуральных драпежнікаў адносяцца хатнія і дзікія кошкі, барсукі, ласкі, ястрабы , і іншых драпежных птушак.

Паглядзіце на дзікую саву ў дзеянні тут




Stephen Davis
Stephen Davis
Стывен Дэвіс - заўзяты назіральнік за птушкамі і аматар прыроды. Больш за дваццаць гадоў ён вывучае паводзіны і асяроддзе пражывання птушак і асабліва цікавіцца назіраннем за птушкамі на двары. Стывен лічыць, што кармленне і назіранне за дзікімі птушкамі - гэта не толькі прыемнае хобі, але і важны спосаб злучыцца з прыродай і ўнесці свой уклад у намаганні па захаванні. Ён дзеліцца сваімі ведамі і вопытам у сваім блогу Bird Feeding and Birding Tips, дзе дае практычныя парады па прыцягненню птушак на ваш двор, вызначэнні розных відаў і стварэнню спрыяльнага для дзікай прыроды асяроддзя. Калі Стывен не назірае за птушкамі, ён любіць пешыя прагулкі і кемпінгі ў аддаленых глухіх раёнах.