12 feiten over harige spechten (met foto's)

12 feiten over harige spechten (met foto's)
Stephen Davis

Spechten zijn vaak een favoriete soort in de Verenigde Staten en Canada. Degenen onder ons die het geluk hebben om in de buurt van bossen of wouden te wonen, kunnen hun aanhoudende getrommel gedurende de lente- en zomermaanden horen, of het roepen van hoog in de bomen. In dit artikel leren we 12 feiten over harige spechten, een veel voorkomende zwart-witte achtertuinsoort.

12 feiten over harige spechten

1. Ze hebben veren, geen haar.

Harige spechten hebben niet echt een beschrijvende naam - ze hebben veren, geen haar! De naam wordt vaak toegeschreven aan een verschil met hun kleinere neef, de bonte specht.

Zowel de bonte als de behaarde specht hebben een vlek witte veren langs het midden van hun rug. De veren zijn korter en meer "donzig" van uiterlijk bij de bonte specht. Bij de behaarde specht daarentegen zijn de veren langer en minder donzig, met een meer haarachtig uiterlijk.

2. Ze leven overal waar bomen staan.

Een harige specht is voor alles afhankelijk van bos, of op zijn minst een paar bomen. Deze vogel gebruikt bomen voor voedsel, nestmateriaal en onderdak. Populaties gedijen in heel Noord-Amerika, maar je zult ze niet zien in de echte woestijnen, op de Noordpool of in de bergen boven de boomgrens.

In de vlakten en halfdroge woestijnen van het zuidwesten verzamelen ze zich in boomgroepen bij beken en rivieren, waar ze voldoende insecten en water hebben om te leven en kuikens groot te brengen.

3. Ze nestelen in holtes in dode bomen.

De meeste spechten zijn holenbroeders, en de bonte specht is niet anders. Gepaarde paren bereiden een nest voor slechts twee weken na het samenkomen.

Ze maken hun nest in een holte in een levende maar rottende boom of dode boom. In plaats van een uitgebreid gebouwd nest op de bodem van de holte, voegt het vrouwtje alleen een laagje houtsnippers toe. De jonge spechten groeien snel en acclimatiseren snel.

Harige specht op zoek naar insecten, Image credit: birdfeederhub

4. Harige spechten leven in het grootste deel van de Verenigde Staten en Canada.

Harige spechten hebben zich aangepast aan het leven in het grootste deel van Noord-Amerika. Sommige populaties leven zelfs in Midden-Mexico en Midden-Amerika!

Ze migreren niet, dus je hebt evenveel kans om ze het hele jaar door in je achtertuin te zien.

5. Mannetjes en vrouwtjes lijken erg op elkaar.

De mannetjes en vrouwtjes van de meeste spechtensoorten zien er hetzelfde uit, met slechts kleine verschillen. Mannetjes kunnen iets meer kleur hebben, maar over het algemeen lijken ze op elkaar en zijn soms zelfs moeilijk uit elkaar te houden.

Alle bonte spechten hebben een witte borst en buik, een witte centrale rugstreep, en zwarte vleugels met witte vlekken in verschillende lijnen. Hun gezichten zijn een mengeling van zwarte en witte strepen die vanaf de snavel naar buiten stralen. Er is een bruin plukje veren aan de basis van de snavel, en de snavel is ongeveer even lang als de lengte van hun kop.

De mannetjes van de bonte specht hebben slechts één verschil met de vrouwtjes: ze hebben een felrode vlek veren achter op hun kop. Vrouwtjes missen deze extra versiering.

6. Hun uiterlijk varieert naargelang in welk deel van hun bereik u zich bevindt.

Er zijn twee soorten harige spechten: Rocky Mountain of Western en Eastern.

Oostelijke harige spechten hebben bredere gezichtsstrepen en meer witte vlekken op hun vleugels. Ten westen van de Rockies' hebben harige spechten bijna effen zwarte vleugels die veel minder witte vlekken vertonen.

De scheidslijn tussen deze twee soorten harige spechten ligt in de Rocky Mountains. Vogels ten oosten van de bergen zijn meer gevlekt, terwijl vogels in het westen dat niet zijn.

7. Harige spechten hebben een kleinere dubbelganger.

De bonte specht is het kleinere neefje van de harige specht. Deze twee insectenetende vogels zien er bijna identiek uit, maar er zijn een paar eenvoudige verschillen die u helpen om ze uit elkaar te houden, ongeacht naar welk soort vogel u kijkt.

Ten eerste zijn harige spechten veel groter. Ze zijn ongeveer zo groot als een roodborstje, terwijl donzige spechten iets groter zijn dan een mus.

Bonte spechten hebben een kortere snavel in verhouding tot hun kopgrootte dan harige spechten. De snavel van de kleinere vogel is beter aangepast aan het eten van kleinere insecten.

We hebben hier een heel artikel gewijd aan de verschillen tussen deze twee soorten, dus als je ze beter uit elkaar wilt houden, kijk dan hier!

8. Ze komen graag naar vogelvoeders.

Bonte specht op voederhuisje

De winter is een moeilijke tijd voor veel insectenetende vogels omdat de meeste planten, waarvan de insecten afhankelijk zijn, tot de lente in rust gaan. Daardoor moeten deze vogels extra hard werken om voedsel te vinden en warm te blijven in de kou.

Daarom is de winter een goede tijd om voedsel uit te zetten voor harige spechten. Vet is de beste manier om ze aan te trekken, maar ze kunnen ook genieten van zaadmengsels met stukjes pinda en zonnebloem.

9. Harige spechten houden het meest van boomstammen en dikke takken.

Harige spechten hebben een gespecialiseerde ecologische niche: de binnentakken van volwassen bomen in goed onderhouden bossen. Dit klinkt misschien als een grote opdracht, maar er zijn miljoenen omgevingen waar aan deze parameters wordt voldaan.

Waarom houden harige spechten zo van oudere bossen? Ze hebben meer mogelijkheden om haken te vinden om in te nestelen en insecten te eten. Ze profiteren ook van de grotere oppervlakte van oudere bomen. Oudere schors betekent dat insecten meer tijd hebben gehad om eronder te graven, waardoor ze meer kans hebben om een maaltijd te vinden.

10. Ze eten insecten en soms sap.

Meer dan 75% van het dagelijkse dieet van de bonte specht bestaat uit insecten. Ze eten het liefst vleesrijkere larven zoals rupsen en larven. Ze eten ook mieren. Ze hebben veel eiwitten nodig om hun energieverbruik op peil te houden.

Sap, fruit en zaad vormen een klein deel van hun dieet, maar het kan het verschil betekenen tussen leven of dood in onherbergzame omstandigheden. Daarom kan het voeren van suet in de winter zo nuttig zijn om de populaties van de bonte specht te ondersteunen.

Harige specht

11. Hun nesten hebben ingangen op de bodem.

Bij het zoeken naar een geschikte nestplaats bouwen harige spechten hun invlieggat graag aan de onderkant van een boomtak of -stomp. Waarom?

Een ingang aan de onderkant verbergt de deuropening voor potentiële indringers en maakt het moeilijker voor andere vogels om binnen te vliegen en het nest over te nemen, of voor roofdieren om binnen te komen.

12. Ze profiteren van voedsel dat door andere spechten wordt gevonden.

Hairy's zijn slim en maken gebruik van restjes wanneer dat mogelijk is.

Het is bekend dat ze worden aangetrokken door het geluid van de grotere bonte specht die een enorm gat graaft op zoek naar insecten. Als de bonte specht eenmaal weg is, duikt de harige specht op en onderzoekt alle spleten grondig op zoek naar achtergelaten insecten.

Ze zullen ook drinken uit sapputten die door krakeenden worden gemaakt.




Stephen Davis
Stephen Davis
Stephen Davis is een fervent vogelaar en natuurliefhebber. Hij bestudeert al meer dan twintig jaar het gedrag en de leefomgeving van vogels en heeft een bijzondere interesse in vogels kijken in de achtertuin. Stephen is van mening dat het voeren en observeren van wilde vogels niet alleen een plezierige hobby is, maar ook een belangrijke manier om contact te maken met de natuur en bij te dragen aan inspanningen voor natuurbehoud. Hij deelt zijn kennis en ervaring via zijn blog Bird Feeding and Birding Tips, waar hij praktisch advies geeft over het aantrekken van vogels naar uw tuin, het identificeren van verschillende soorten en het creëren van een natuurvriendelijke omgeving. Als Stephen niet aan het vogelspotten is, houdt hij van wandelen en kamperen in afgelegen wildernisgebieden.